Tarikh        : 4 Jun 2018
 Masa         : 2.00 Petang - 5.00 Petang
 Tempat      : PI1M Buluh Kubu
 Peserta      : 10 Orang

 

Tujuan

Mempelajari cara-cara menggunakan perisian Microsoft Office Word 2010. Peserta juga diberi penerangan berkaitan website pembelajaran dan aplikasi atas talian yang dapat membantu dalam meningkatkan daya kreativiti pelajar.

   
Aktiviti
Memberi taklimat tentang kegunaan, kelebihan dan cara-cara menggunakan Microsoft Office Word 2010. Peserta dapat menggunakan perisian Microsoft Office Word 2010 dan menyelesaikan tugasan yang diberikan dengan baik

 

Gambar disini

 Tarikh        : 7 Jun 2018
 Masa         : 9.00 Pagi - 12.00 Petang
 Tempat      : PI1M Buluh Kubu
 Peserta      : 10 Orang

 

Tujuan

Kelas ini  dihadiri oleh 10 orang peserta dikalangan pelajar dari sekolah rendah yang merupakan ahli baru Pi1M Buluh Kubu. Tujuan bengkel ini diadakan adalah untuk melatih pelajar memahirkan diri dalam penggunaan peralatan dan perisian komputer. Peserta juga diberi penerangan berkaitan website pembelajaran dan aplikasi atas talian yang dapat membantu dalam meningkatkan daya kreativiti pelajar.

   
Aktiviti
Para pelajar diberi penerangan dan tunjuk ajar berkaitan website kuiz pembelajaran atas talian iaitu kahoot.com untuk menguji pemahaman berkaitan komputer.

 

Gambar disini

 Tarikh        : 12 April 2018
 Masa         : 2.00 Petang - 5.00 Petang
 Tempat      : Pi1m Buluh Kubu
 Peserta      : 10 Orang

 

Tujuan:

Program ini dijalankan bertujuan  untuk menambah lagi pengetahuan  peserta mengenai kefahaman bagaimana ingin menggunakan komputer dan internet secara bijak dan efektif. Selain itu, menarik minat peserta untuk belajar melalui atas talian.
 
Aktiviti :
 
Peserta dapat mempelajari dan mengetahui dengan lebih mendalam bagaimana ingin menggunakan komputer dengan lebih baik dan memudahkan mereka bagi mencari maklumat dengan menggunakan internet. Selain daripada itu, peserta dapat pelbagaikan lagi kaedah pembelajaran beliau

 

Kelas ini dihadiri oleh usahawan wanita  di mana bertujuan untuk memberikan latihan penyediaan bahan untuk mempromosi perniagaan mereka.

Peserta diberi penerangan asas tentang cara-cara membuat kad dan risalah perniagaan. Kemudian peserta  diajar cara menyediakan kad perniagaan dan risalah melalui aplikasi Microsoft Publisher seperti cara menambah latar belakang, gambar, border serta 

format serta design untuk mempercantikkan risalah. Peserta diberi tugasan untuk melihat tahap penguasaan pembelajaran yang diberikan.


Gambar disini

 Tarikh        : 26 April 2018
 Masa         : 8.00 Pagi - 5.00 Petang
 Tempat      : Maahad Perempuan Kota Bharu
 Peserta      : 204 Orang

 

Tujuan:

Majlis pelancaran Program Mari Membaca Serentak Selama 10 minit Peringkat Negeri Kelantan anjuran PPAK
 
Aktiviti :
 

Tujuan utama program ini diadakan adalah untuk memberi galakan kepada masyarakat supaya menanam sikap suka membaca dan menggunakan perkhidmatan perpustakaan sebagai sebuah organisasi yang menguruskan sumber bacaan.

Program ini diadakan secara serentak di seluruh negara bermula dari jam 11 pagi sehingga 11.10 pagi.

Bagi negeri Kelantan majlis pelancaran telah diadakan di Sekolah Maahad Muhammadi Perempuan (MMP) Kota Bharu.

Pelancaran peringkat negeri telah dirasmikan oleh Datuk Mohammad Awang selaku Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Pendidikan dan Pengajian Tinggi merangkap Timbalan Pengerusi Perbadanan Perpustakaan Awam Kelantan.


Gambar disini

 Tarikh        : 5 April 2018
 Masa         : 3.00 Petang - 4.00 Petang
 Tempat      : Pi1m Buluh Kubu
 Peserta      : 10 Orang

 

Tujuan

Menggalakkan pelajar menggunakan sistem rangkaian sosial pembelajaran alam maya  iaitu Frog VLE( Virtual Learning Environment)  seperti yang disarankan dalam program National Blue Ocean Strategy (NBOS)kerjasama antara Jabatan Pendidikan Negeri dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Aktiviti

Seramai 10 orang pelajar Tahun 6 Sekolah Kebangsaan Merbau telah menyertai kelas ini. Peserta bermula dari jam 10.30 pagi sehingga 11.00 pagi.Peserta diarahkan untuk log in Frog VLE menggunakan kad pengenalan masing-masing dan kata laluan yang telah disediakan oleh pihak sekolah dan seterusnya menjawab kuiz yang tersedia dalam Frog Play.