Bandar Kota Bharu telah ditubuhkan pada tahun 1844 dan diisytiharkan sebagai pusat pemerintahan Negeri Kelantan oleh Kebawah Duli Yang Mulia Al-Marhum Sultan Muhammad Ke-II. Kota Bharu adalah sebuah bandar di Malaysia yang berfungsi sebagai ibu negeri dan bandar di raja Kelantan. Ia juga adalah nama wilayah (jajahan) di mana Kota Bharu Bandaraya Islam. Dalam kata lain nama Kota Bharu bermaksud 'bandar baru' atau 'istana/kubu baru'. Kota Bharu terletak di bahagian timur laut Semenanjung Malaysia, dan terletak berhampiran muara Sungai Kelantan iaitu berhampiran dengan sempadan Thailand.

Kota Bharu adalah pusat bagi masjid, pelbagai muzium, seni bina yang unik istana lama diraja (masih diduduki oleh sultan dan sultanah yang dihadkan kepada masyarakat) dan bekas bangunan diraja (yang boleh dikunjungi) dalam pusat bandar. Keluasan Bandar Kota Bharu adalah 115.64 km persegi dengan jumlah penduduk melebihi 300 ribu orang.

Lokasi Pusat Internet 1Malaysia Buluh Kubu
Pusat Internet 1Malaysia buluh Kubu terletak di pusat bandar Kota Bharu berhadapan dengan Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab II, di mana bangunan sewaannya bersebelahan dengan pejabat urusan dan galeri Atie Natasha iaitu di Jalan Belakang Istana. Jarak Pusat Internet 1Malaysia Buluh Kubu dari stesen bas Kota Bharu ialah 1.2 kilometer, dari Pasar Besar Siti Khadijah ialah 650 meter, dari Masjid Muhammadi ialah 590 meter dan dari Kota Bharu Mall ialah kira-kira 2.30 kilometer. Antara jalan-jalan utama yang menghubungi Pusat Internet 1Malaysia Buluh Kubu ini dengan kawasan sekitar ialah Jalan Merbau, Jalan Tok Semian, Jalan Tengku Puteri, jalan Kelochor dan Jalan belakang Istana.

Kawasan sekitar atau berdekatan dengan Pusat Internet 1Malaysia Buluh Kubu
1. Kubang Pasu
2. Kelochor
3. Kebun Sultan
4. Merbau
5. Atas Banggol
6. Jalan Post Office Lama
7. Paya Purnama
8. Kampung Sultan
9. Kampung Pak Nik Ya
10. Kampung Sungai Budur
11. Kampung Raja Seksyen Dua
12. Kampung Cina
13. Kampung Wakaf Mek Zainab
14. Taman Perbandaran Tengku Anis
15. Kampung Padang Bongor
16. Kampung Penambang
17. Kampung Tanjung Chat
18. Kampung Pereput
19. Kampung Gayung

Agama
Penduduk Kota Bharu adalah 70% Muslim dan bakinya terdiri daripada Buddha dan Kristian. Orang Asli yang tinggal di pinggir bandar ini biasanya beragama Kristian. Masyarakat setempat di tengah bandar terutamanya bangsa Cina mengamalkan agama Buddha. Kerajaan negeri tempatan diterajui oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) telah mengetatkan kepada undang-undang berasas Islam di bandar dan seluruh negeri seperti Tulisan Jawi digunakan dalam nama-nama jalan dan bangunan; Kota Bharu diisytiharkan sebagai Kota Bharu Bandaraya Islam.

Aktiviti-aktiviti sosial yang tidak bercanggah dengan norma-norma Islam adalah dibenarkan. Pejabat kerajaan dan kebanyakan kedai-kedai ditutup pada hari Jumaat dan Sabtu, tetapi pasaraya dibuka kecuali waktu solat Islam. Kerajaan negeri Kelantan di bawah PAS telah melaksanakan beberapa undang-undang Islam, ini termasuk menghidupkan lampu di pawagam semasa operasi sehingga pawagam ditutup dan kaunter pembayaran berasingan di pasar raya bagi lelaki dan perempuan. Walau bagaimanapun, peraturan ini terpakai kepada orang Islam sahaja.

Majlis Perbandaran Kota Bharu merupakan pihak berkuasa kerajaan tempatan, tidak membenarkan penggunaan pakaian tidak senonoh oleh pekerja wanita di kedai runcit dan restoran. Orang-orang yang ditangkap kerana berpakaian tidak sopan boleh didenda sehingga RM 500. Takrif berpakaian kurang sopan termasuk "berpakaian ketat, blaus yang menunjukkan pusat, skirt mini dan seluar ketat."

Kebudayaan
Budaya Kelantan amat dipengaruhi oleh budaya Thai kerana kedudukan geografinya berdekatan dengan Thailand. Orang Cina lebih diasimilasikan dengan budaya tempatan berbanding dengan bahagian lain dalam Malaysia. Kebanyakan makanan yang pedas, dengan nasi sebagai makanan ruji utama diet tempatan. Tarian tradisional seperti Mak Yong dan Wayang Kulit pernah diamalkan secara meluas, tetapi ditindas secara aktif oleh pihak berkuasa tempatan kerana dilihat Pengaruh Hindu dianggap bercanggah dengan Islam.

Maklumat Asas Pentadbir Kawasan

PENGERUSI JKKK/JKKKP PUSAT

NAMA: Tuan Haji Zahari

NO. TEL. BIMBIT: 017-9625595

ALAMAT: Flat Buluh Kubu

 

Ahli Parlimen

 
Nama Takiyuddin Bin Hassan, Y.B. Dato'
Parti PAS
Parlimen P021
Kawasan Kota Bharu
Negeri Kelantan
No. Telefon 09-7486955
No. Faks 09-7473688
E-Mail Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
Alamat Surat-menyurat Pt. 615 Taman Damai Perdana Jln Kuala Krai 15100 Kota Bharu Kelantan

 

Demografi

Sebahagian besar penduduk Kota Bharu adalah berbangsa Melayu. Kumpulan minoriti Cina tertumpu di kawasan bandar Kota Bharu dan agak kurang di seluruh negeri Kelantan. Jumlah penduduk pada tahun 2010 adalah 491,237.

Kedudukan Penduduk Jajahan Kota Bharu:

Sumber:  http://www.mpkbbri.gov.my/

               http://www.parlimen.gov.my/

               http://www.kelantan.gov.my/