hfmd poster
 
 
Penyakit HFMD mudah menjangkiti orang lain terutamanya kanak-kanak di premis tempat tumpuan mereka seperti taska dan tadika. Bilangan kes HFMD dijangka akan terus meningkat kerana kesedaran dan keprihatinan ibu bapa membawa anak yang mengalami gejala HFMD berjumpa pengamal perubatan untuk mendapatkan nasihat dan rawatan. Ini menyebabkan peningkatan kes kerana HFMD adalah penyakit yang perlu dinotifikasikan kepada pihak kesihatan di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988. Bagi tahun 2018, sehingga hari ini tiada kematian disebabkan HFMD atau enterovirus 71 (EV71) dilaporkan di Malaysia. 
 

Pihak KKM ingin mengingatkan orang ramai, khususnya ibu bapa, pengusaha taska/tadika/pra-sekolah serta pihak sekolah terlibat untuk:

  1. tidak membawa anak yang dijangkiti HFMD ke tempat-tempat awam / sekolah / taska / tadika / pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan;
  2. bawalah anak ke fasiliti kesihatan berhampiran sekiranya menunjukkan gejala HFMD.
  3. sentiasa mengamalkan budaya mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, selepas menukar lampin dan selepas menyentuh / merawat lepuh;
  4. membersihkan alatan mainan dan perkakasan yang digunakan oleh kanak-kanak serta lantai rumah termasuk tandas dengan menggunakan larutan campuran kloroks;
  5. memastikan pembuangan lampin pakai-buang dibuat dengan betul; dan
  6. membuat saringan di pintu masuk bagi memastikan kanak-kanak tiada tanda-tanda jangkitan HFMD sebelum masuk ke kelas.

Biar pun Kelantan sering dilabel dengan pelbagai tomahan negatif namun, prasarana kesihatan yang disediakan agak setanding dengan bandar-bandar besar lain di negara ini. Selain Hospital Raja Perempuan Zainab (II) dan Hospital Unversiti Sains Malaysia terdapat hospital pakar milik swasta iaitu Kota Bharu Medical Centre, Pakar Perdana dan Pusat Perubatan An Nisa.

 

Selain itu terdapat poliklinik yang menyediakan rawatan pakar dalam tempoh 24 jam antaranya, Poliklinik Kota Bharu di Lundang, Pusat Bersalin An Nur di Kubang Kerian dan sebuah lagi poliklinik di Jalan Padang Tembak, Pengkalan Chepa.

 

Manakala klinik kerajaan terdapat di kebanyakan daerah antaranya di Wakaf Che Yeh, Badang, Pengkalan Chepa dan Kota Jembal. Klinik swasta pula boleh dikatakan terdapat di setiap jalan utama di Kota Bharu.