CELIK IT SOFTWARE & E-KEUSAHAWANAN

Nama: Muhammad Faris 

Umur: 21 tahun

Ahli: Ogos 2016 - Sekarang

 

Latar belakang

Merupakan seorang bekas pelajar Tingkatan 6 di Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab 2, Kota Bharu Kelantan. Saudara Faris merupakan seorang bekas pelajar dalam aliran matapelajaran Sastera di sebuah sekolah yang terletak tidak jauh daripada Pi1M Buluh Kubu. Saudara mula mengenali Pi1M Buluh Kubu seawal Pi1M ditubuhkan. Saudara merupakan ahli Pi1M yang aktif kerana selalu mengunjungi Pi1M untuk mendapatkan maklumat berkaitan pendaftaran UPU,Politeknik dan lain-lain. Beliau mendapat keputusan cemerlang semasa SPTM tahun lepas. Setiap hari beliau hadir ke Pi1M untuk bertanyakan pendapat dan pengetahuan untuk mengisi kekosongan kerja disamping mengisi UPU.

Beliau juga merupakan AJK Pi1M yang sentiasa membantu pihak Pi1M. Beliau sekarang sedang menuntut di Universiti Teknologi Mara Shah Alam dalam bidang Diploma Pengurusan Teknologi dan Maklumat

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Beliau sentiasa memanfaatkan kemudahan yang disediakan di Pi1M bagi menyelesaikan setiap tugasan yang diberikan guru semasa masih belajar di tingkatan lima. Sekiranya cuti semester UiTM, beliau akan datang ke Pi1M untuk bertanyakan berkaitan tugasan yang diberikan oleh pensyarah. Sebelum wujudnya Pi1M BuluhKubu, beliau sering kali mengunjungi cybercafé berdekatan dan jelas sekali menyatakan rasa tidak selesa kerana persekitaran yang tidak kondusif berbanding dengan Pi1M Buluh Kubu.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Setiap kali cuti semester bermula, beliau akan mengunjungi Pi1M untuk mempelajari kelas keusahawanan dan kelas-kelas software kerana beliau juga salah seorang peniaga online. Sepanjang berada di kampus mahupun di rumah beliau banyak menghabiskan masa untuk berurusan dengan pelanggan online dan jelas sekali perkhidmatan Pi1M adalah sangat berguna kepada beliau.

USAHAWAN ONLINE

Nama: Norzianie Binti Che Mansor  

Umur: 45 tahun

Ahli: December 2015 - Sekarang

 

Latar belakang

Merupakan seorang warga pendidik yang mempunyai  perniagaan secara atas talian berkaitan dengan produk kesihatan dan kecantikan.  Merupakan seorang usahawan yang mempunyai  perniagaan secara atas talian berhubung dengan produk kesihatan dan kecantikan. Saudari sentiasa mencari peluang untuk menambah jumlah pelanggannya terutama dalam kalangan para guru di sekolah. Pn. Norzianie juga sentiasa memuatnaik produknya di laman dashboard “my shop” bagi tujuan promosi.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Kadar purata pendapatan bersih hasil daripada perniagaan yang diceburi adalah sebanyak RM280 untuk setiap hari dan kadang-kadang pendapatan meningkat bergantung kepada promosi yang dilakukan. Sebelum penglibatan di Pi1M Buluh Kubu, beliau tidak mahir menggunakan aplikasi online seperti FB Pages, Blog dan sebagainya kerana beliau hanya menggunakan aplikasi FB biasa dan Instagram serta Whassap.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Selepas tertubuhnya PI1M Buluh Kubu dikawasan Kota Bharu, beliau kerap kali hadir untuk belajar cara bagaimana untuk meningkatkan promosi berkaitan perniagaan tudung beliau dan juga jualan produk-produk kesihatan. Selain itu beliau juga berpeluang mengikuti kelas keusahawnan yang dianjurkan pihak Pi1M dan juga MDEC. Pada masa yang sama juga perniagaan beliau semakin mendapat tempat di hati pelanggan kerana promosi jualan sentiasa berada di atas dlam FB Pages.

USAHAWAN ONLINE

Nama: Hasni Farhana Binti Mat Nawi

Umur: 30 tahun

Ahli: April 2016 - Sekarang

 

Latar belakang

Puan Hanis Farhana merupakan seorang usahawanita yang membekal dan menjual barang keperluan wanita (cloth pad). Beliau merupakan graduasi dari Universiti Utara Malaya dalam bidang Pengajian Statistic.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Sebelum menceburi diri dalam Pi1M Buluh Kubu, beliau tidak mempunyai pengetahuan untuk mempromosi dan meningkatkan perkhidmatan beliau. Pihak Pi1M telah menjemput beliau untuk hadir ke kelas ushawanan yang dianjurkan oleh pihak MDEC dengan kerjasama pihak Pi1M. Beliau diajar tentang cara untuk “boost promotion” berkaitan dengan perkhidmatan yang diusahakan beliau.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M

Perniagaan ‘Clothpads’ semakin mendapat ruang di hati pengguna sehingga melangkau negeri iaitu di Sabah dan Sarawak serta Brunei. Saudari hanya menggunkan medan sosial seperti FB ADS untuk mempromosi dan meningkatkan jualan yang diusahakan. Beliau juga aktif bersama Pi1M Buluh Kubu kerana sentiasa mengikuti program yang dianjurkan Pi1M. Hasil jualan ‘Clothpads’ juga semakin meningkat daripada RM500 sehari meningkat kepada RM1000 untuk setiap hari kerana menerima tempahan daripada pengujung yang berbilang bangsa.